Bij de duikvereniging O.S.V. Orca kan je een duikcursus volgen voor 1-ster, 2-ster, 3-ster of 4-ster duiker. Daarnaast zijn er regelmatig duik-specialties. De afgelopen jaren waren dit Redden, Bergen & Zoeken, Onderwater-orientatie en Onderwater-fotografie. Bij ons haal je niet alleen je duikbrevet ... maar leer je ook echt duiken !
In september en oktober organiseert O.S.V. Orca introductie avonden om vrijblijvend kennis met de duiksport en duikvereniging te maken. Na een briefing kan je onder begeleiding van een ervaren duiker of instructeur een duik met perslucht maken.
Van september tot april trainen we op de woensdagavonden van 21.00 tot 22.00 uur in het zwembad De Hoornse Vaart in Alkmaar. Na afloop is er gelegenheid om bij te praten aan de bar. De instructeurs volgen bij de zwembadtraining het trainingsschema waarbij alle onderdelen aan bod komen. Dit betreft zowel theorie, conditie- en snorkeltraining als het oefenen met perslucht.
Op een rustige en vertrouwde manier leer je met behulp van door de NOB gekwalificeerde instructeurs het duiken. Je maakt op een speelse manier kennis met de onderwaterwereld en brengt oefeningen in praktijk. Veiligheid staat hierbij altijd voorop!
Van april tot oktober wordt er bijna iedere zondagochtend en soms vrijdagavond (nachtduik) gedoken in het buitenwater. Meestal is dit een duiklocatie in Zeeland. Daar leer je de theorie door het in praktijk toe te passen.
Denk niet dat er in de Nederlandse wateren niets te zien is. Nederland heeft één van de mooiste duikgebieden van West-Europa. De Grevelingen en de Oosterschelde zijn onder water meer begroeid dan bijvoorbeeld de Middellandse zee! Niet voor niets komen jaarlijks tienduizenden duikers uit binnen- én buitenland naar Zeeland toe. Verder zijn er nog vele zoetwaterplassen waar je goed kan duiken.
De contributie voor de duikvereniging O.S.V. Orca bedraagt € 17.50 per maand (€ 210 per jaar). Meer over lidmaatschap »
Uit een vergelijking kosten duikcursus blijkt dat O.S.V. Orca niet alleen de gezelligste maar ook de goedkoopste duikvereniging in de regio is. Anderen bieden minder en zijn tot 125% duurder!
De meeste duikcursussen beginnen in oktober. Je hebt dan een klein jaar de tijd voor een cursus. Uiteindelijk ben je zo halverwege juni aan het eind van je opleiding gekomen. Als je geslaagd bent voor het theorie-examen en het buitenwaterexamen vragen wij je duikbrevet bij de NOB aan. Hiermee kun je bijvoorbeeld in het buitenland duiken.
Elk voorjaar kan je, net als de andere leden, deelnemen aan de reanimatietraining. Onder begeleiding van een ervaren docent krijg je de theorie en kan je deze toepassen op een reanimatiepop. Reanimatie van drenkelingen is anders dan normaal. Hier gaat de docent specifiek op in. Daarnaast kan je oefenen met de zuurstoffles en AID. Lees verder »
Deze medische keuring heb je nodig om te kunnen duiken. Lees verder »
Voor de theorie gebruiken we boeken van de NOB. Deze boeken zijn plezierig geschreven en voorzien van talrijke illustraties. Tijdens 3 lesavonden voorafgaand aan de duiktraining gaat de instructeur dieper op de stof in en is er gelegenheid om vragen te stellen. In het voorjaar zijn de theorie examens.
Naast de reguliere duikcursussen organiseren wij regelmatig speciale oefeningen. De afgelopen tijd waren dit: plan je duik en duik je plan, lijnsignalen, kompaslezen, zoeken & bergen, nettentraining, Zodiac-training, volgelaatsmasker en ongevallensimulatie.
Tijdens de opleiding dien je in het bezit te zijn van onder andere een duikbril, snorkel, zwemvliezen en loodgordel. Een persluchtset kan je in het eerste jaar in bruikleen krijgen van O.S.V. Orca.
Voor de opleidingen gebruiken wij de door de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) ontwikkelde opleidingsmethoden en -materialen. In het opleidingsplan is dit nader uitgewerkt.
Voor opleidingen en cursussen kunt u contact opnemen met onderstaand contactpersoon binnen O.S.V. Orca
G. van der Meulen
Tel. 06 - 13380469
opleidingen@osvorca.nl